tisdag 12 oktober 2010

Att resa i underbara Nya Zeeland

Om man vill se hela Nya Zeeland behöver man minst 3 veckor på Sydön och 3 veckor på Nordön. Egentligen aningen längre tid på Nordön än Sydön. Det bästa sättet om man ska göra en lång resa och se många olika platser är att köpa ett buss pass hos ett bolag som har jump on/jump off. Då har man tre alternativ: Kiwi Experience, Magic Bus eller Stray Bus. Om man bara vill besöka några enstaka platser är det billigare att välja InterCity Bus som lokalbor oftast åker med.

Det är bäst att börja i Auckland där man på olika Hostel kan få en grattis stadstur med de tre olika bussbolagen. Så fungerade det i alla fall när jag var där 2007. Det är en jätte bra dagstur där man får se Aucklands höjdpunkter och de lottar även ut gratis bungy jump från the Harbour Bridge och ett kontrollerat hopp från the Sky Tower. På bussturen kommer guiden försöka sälja ett av deras busspass till er och det är där ni kan få ner priset. Bäst är att gå på en tur med två olika bolag och sedan pressa ner priserna genom att säga att det andra bussbolaget erbjudit er mindre än de vill ge er osv.

Jump on/jump off busspassen håller i ett år och man bestämmer själv hur länge man vill stanna på varje ställe. Busschauffören är även en guide som berättar om alla aktiviteter och sevärdheter. Det är av honom ni bokar allt, även boende till nästa ställe ni ska till. Allt är väldigt enkelt så att ha kul är det ända man behöver bry sig om. En negativ grej är dock att man ibland får vänta på bussar som är försenade.

Det finns hur mycket aktiviteter som helst att göra men de kostar så man behöver ha en rätt stor kassa för att kunna göra allt man vill. Men vill man inte slösa så mycket så går det leva relativt billigt. Om man tex köper ett YHA kort får man billigare boende och massor av rabatter på aktiviteter mm. YHA Hostel finns i nästan varje stad och där kan man laga sin egen mat vilket gör att det blir billigare att leva. Om man inte vill bo på ett YHA Hostel finns det flera andra Hostel kedjor som fungerar på liknande sätt.

Om man vill jobba i Nya Zeeland behöver man ett work and travel visum och det finns gott om jobb om man inte är så kräsen med vad man vill syssla med. Det finns mycket fruktplantage mm. Där man kan få en liten lön och gratis boende.

Nya Zeelands har sommar under december, januari och februari då det är väldigt varmt på Sydön och relativt varmt på Nordön. I mars, april, maj råder höst, under juni, juli, augusti är det vinter och i september, augusti, november är det vår.

Jag älskar Nya Zeeland på grund av den underbara och varierande naturen, de trevliga människorna och de många roliga aktiviteter man kan testa på. Nya Zeeland är äventyrets land där det finns oerhört mycket att upptäcka och göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar